Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) snur – mener nå koranbrenning er innenfor ytringsfriheten likevel
Ny politiordre etter omstridt koranbrenning
Politiordren endres etter koranbrenningen i Kristiansand. Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mener nå at dette er innenfor ytringsfriheten.
Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) på NRK Debatten 26. oktober: – Vi kommer til å rydde opp.
– Vi kommer til å rydde opp. Vi kommer til å gjøre det helt klart, at ytringsfriheten gjelder. Det å skjende koranen er en del av ytringsfriheten, enten vi liker det eller ikke, sier Kallmyr til NRK.
På spørsmål om det er lov å brenne Koranen i Norge, svarer justisministeren:
– Ja.
Justisministeren og politidirektør Benedicte Bjørland deltok tirsdag kveld på debatten i NRK.
Utgangspunktet er diskusjonen som har oppstått etter demonstrasjonen i Kristiansand den 16. november, der SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge) forsøkte å tenne på Koranen.
Den nye ordren skal ha vært et resultat av dialog mellom Justisdepartementet og Politidirektoratet.
Tidligere har justisministeren selv måttet tåle kritikk for å ikke ha grepet inn mot ordren.
I et intervju med Nettavisen sa Kallmyr at det var påtalemyndighetene som hadde vurdert at å brenne Koranen kunne skli over til å bli en kriminell handling.
I etterkant har det vist seg at politiet agerte på bakgrunn av en fersk, eksplisitt ordre fra politidirektør Bjørnland som ga politiet lov til å avverge offentlig skjending av Koranen og andre religiøse symboler.
Politiet hadde åpnet for at politiet kunne stanse brenning av religiøse symboler.
Justisministeren sier til NRK at han hadde en forståelse av at Politidirektoratets vurdering av ordren, om at politiet kunne bryte inn under koranbrenningen, var vurdert av Riksadvokaten. Dette viste seg å ikke stemme.
– Det har nok vært litt kommunikasjonssvikt mellom Justisdepartementet og Politidirektoratet, sier Kallmyr til NRK.
Justisminister Kallmyr sier at politiordenen nå endres igjen.
– Den nye politiordren kommer til å slå ettertrykkelig fast at vi har ytringsfrihet, og den skal ikke politiet blande seg inn i, sier han til NRK.
– Er det lov å avverge en slik brenning?
– Etter min forståelse er det vanskelig fordi det vil framstå som en forhåndssensur, sier Kallmyr.
Politidirektør Bjørnland sier at ordren som ble gitt i forkant av demonstrasjonen ga politiet muligheten til å stanse straffbare handlinger etter lovens paragraf 185 (“rasismeparagrafen”).
– Det er en veldig krevende bestemmelse, og den er lite prøvd i rettsapparatet, sier hun til NRK.
Politidirektøren sier at de var i «uforbindtlig og uformelt i kontakt» med Riksadvokaten i forkant av demonstrasjonen i Kristiansand, men at de ikke hadde noen skriftlig utredning fra riksadvokatembetet.
– Vi satt igjen med et inntrykk av, det er en helhetsvurdering, at hvis man står overfor en brenning av koranen, hvis det ytres hatefullt, hvis det er spent stemning i en demonstrasjon, da kan man være over i §185, sier hun til NRK.
Ifølge Bjørnland er den nye, reviderte ordren nå ute til høring i politidistriktene. Politidirektøren vil ikke si hvordan den nye ordren lyder.
– Den vil konsentrere seg om politiloven og de hjemlene vi har der for å avvikle demonstrasjoner slik at vi tar vare på ytringsfriheten, demonstrasjonsfriheten og samtidig kan avvikle demonstrasjoner trygt og godt.
Brenner det norske flagget
Koranbrenningen i Kristiansand har ført til kraftige reaksjoner i utlandet. I dag ble det avholdt en demonstrasjon i Karachi i Pakistan hvor demonstranter tente på det norske flagget i protest mot koranbrenningen i Kristiansand.
Kilde- https://www.nrk.no/norge/ny-politiordre-etter-omstridt-koranbrenning-1.14797230