Norge tar i mot mulig korona-smittede asylsøkere som har reist gjennom Europa

Plasserer asylsøkere i korona-karantene i kontorbrakker

Ankomstsenter Østfold forbereder seg på mulig korona-smittede asylsøkere som har reist gjennom Europa, melder NRK.

UDIs stedlige representant ved det nasjonale ankomstsenteret i Østfold forteller at brakkene er innredet med dusj, toalett, kjøkken og seng.

Hver brakke har plass til to personer i opp mot 14 dager.

Onsdag satt én person i karantene i brakkene. Vedkommende opplyste at han oppholdt seg to uker i Milano før han kom til Norge.

Vil ikke ha smittede på senteret

Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at 489 personer i Norge har testet positivt for koronaviruset – 212 av dem det siste døgnet.

Onsdag fastslo WHO-sjef Tedros Adhanom at utbruddet av det nye korona-viruset nå kan karakteriseres som en pandemi.

Ankomstsenteret i Østfold er første stoppested for personer som vil søke asyl i Norge. Siden mange har vært innom flere land på reisen hit, anser UDI at det er risiko for at noen av dem er smittet av korona-viruset.

– Hvis vi har mistanke om smitte, vil vi ikke ha dem inn på senteret. Vi har kontorbrakker utenfor som kan gjøres om til å huse dem ved behov. Men det er en midlertidig løsning i påvente av andre løsninger, sier Vivian Ellingsen Gotaas, seksjonsleder ankomst og transittenheten i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Asylsøker i karantene

Brakkene kom på plass tirsdag og onsdag denne uken. Ankomstsenteret har også en kommunehelsetjeneste tilgjengelig 24 timer i døgnet.

Asylsøkere som kommer til Norge må svare på en rekke spørsmål om egen helse, reiseveien hit og kontakt med personer med symptomer på koronasmitte.

Onsdag satt én person i karantene i brakkene. Vedkommende opplyste at han oppholdt seg to uker i Milano før han kom til Norge.

Forberedt på krise

UDI planlegger med at det skal komme rundt 3000 asylsøkere i løpet av 2020. Men da har de regnet med at EU-Tyrkia-overenskomsten består.

Inne i selve teltsalen er det i dag plass til 300 sengeplasser på grunn av ombygging. Men ved en krise vil de raskt kunne få på plass de 1000 sengene de normalt har tilgjengelig.

– Dersom det skulle oppstå en krise her, er vi nødt til å drifte senteret. Vi har tanker og planer og vet egentlig hva vi skal gjøre. Noen må være her og ta ansvar for beboerne som er på senteret, sier mottaksleder Ole Valen fra Hero.

Kilde- Plasserer asylsøkere i korona-karantene i kontorbrakker NRK