«Ocean Viking» har lagt til kai i Italia – Migranter får forlate skipet pga “unntakstilstand”

Arkiv foto fra «Ocean Viking»

Fremdeles unntakstilstand

Like etter klokken 16 mandag opplyste SOS Meditéranée at skipet fremdeles lå til anker noen kilometer utenfor Sicilia, og at stemningen ombord var anspent.

Skipet «Ocean Viking» har de siste dagene ligget ankret opp sør for den italienske øya Sicilia i Middelhavet. Skipet har gjennomført en redningsaksjon på den libyske kysten, og reddet 180 migranter i havsnød.

Situasjonen ombord har ifølge hjelpeorganisasjonen SOS Meditéranée etterhvert blitt kritisk. Den italienske avisen La Repubblica har meldt at mennesker er i akutt psykisk ubehag, og at flere ombord har truet med selvskading og forsøkt å ta sine egne liv.

Organisasjonen bekreftet at «Ocean Viking» klokken 19 mandag fikk instruks om at de kunne bevege seg mot kai klokken 19.

– Skipet har fått melding om at vi ventelig kommer til havn i kveld, med forbehold om resultatet av testene på covid-19, sa Trym Jacobsen i Hoyland Offshore, som eier skipet, på daværende tidspunkt.

Han beskriver det at skipet fikk legge til kai som «en positiv utvikling».

Usikker på karantenekrav

Søndag meldte nyhetsbyrået AFP at migrantene skal plasseres i karanteneskipet Moby Zaza. Moby Zaza er den tidligere danskebåten «Christian IV», som seilte mellom Kristiansand og Hirtshals i mange år.

Jacobsen sier mandag ettermiddag til VG at det fremdeles ikke er bekreftet om flyktningene må over til den gamle danskebåten.

– Også spørsmålet om videre karantene vil nok avhenge av resultatet av testene når de kommer, sier han.

Kilde – «Ocean Viking» har lagt til kai i Italia – migrantene forlater skipet