Politiet ga blaffen i smittevernreglene i Oslo – Tusenvis av nordmenn tok avstand fra sin egen hudfarge

Slik så det ut foran Stortinget under demonstrasjonen fredag, Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Demonstrasjoner flere steder – tusenvis samlet i Oslo for å ta avstand fra sin egen hvite hudfarge

Flere tusen har demonstrert i Oslo sentrum. Politiet sier de fokuserer på ro og orden og ikke smittevern. – Vi kan få en superspreder-situasjon, advarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Politiet hadde varslet at de ikke ville gripe inn for å opprettholde smittevernreglene i forbindelse med fredagens demonstrasjon mot rasisme.

På forhånd var det lagt opp til at kun 50 demonstranter kunne møtes foran Stortinget. I tillegg skulle 750 personer med to meters avstand danne en menneskelig kjede gjennom deler av hovedstaden.

Et stort antall hvite mennesker deltar i en sektlignende hendelse der de lover å slutte å være rasister.

Omfattende raseopptøyer og plyndringer ryster USA etter dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd i forbindelse med en politiarrestasjon.

I sosiale medier vises nå utallige filmer, som viser svarte mobber som kjører rundt og angriper hvite mennesker i amerikanske byer.

I andre klipp, skildres det en ny trend, hvordan hvite mennesker på forskjellige måter desperat prøver å vise at de ikke er rasister – ved for eksempel å knele foran afrikanere.

I Bethesda, Maryland, samlet tusenvis av hvite mennesker seg på tirsdag for å be om unnskyldning til svarte afroamerikanere, melder Gateway Pundit. Under den sektlignende hendelsen holdt deltakerne hendene opp i lufta mens de messer om at de avstår fra “rasisme”.

De sverget også til å gjøre alt som er i deres makt for å “utdanne” mennesker i deres nærhet og til å “elske sine svarte naboer like mye som sine hvite naboer”

Politiet uttalte under demonstrasjonen i Oslo at de fokuserer på ro og orden og ikke smittevern.

– Politiet og samfunnet for øvrig setter ytringsfriheten høyt, så politiet kommer ikke til å foreta seg noe opp mot det at det er en større menneskemengde samlet her nå, sa politiets innsatsleder Svein Arild Jørundland til NRK.

Under demonstrasjonen fra 17-tiden fredag var flere tusen samlet i hovedstaden.

Mange nordmenn gikk tett i tett da et tog av mennesker forflyttet seg fra den amerikanske ambassaden på Huseby. Mange sto også tett foran Stortinget.

– Det er viktig å vise vår avsky når noe er uakseptabelt, uansett om det er covid eller ikke, sier Lise Aanes, som var en av de mange som demonstrerte i Oslo fredag.

– Og så tror jeg det er viktig at vi står opp for dette hjemme i Norge, rasisme er en virkelighet for mange her, sier Andrea Gamst.

Politiet droppet 1-metersregel

Mange hadde med seg plakater med «Black lives matter», «don’t sit back and be silent», «we want justice» og «we can’t breathe».

Mange unge mennesker ropte taktfast: «No justice, noe peace» og gikk ned på knærne.

Å knele er blitt et symbol for å minnes ofre for politivold.

For amerikanske Rometris Wright, som har bodd i Norge i 10 år, ble det en sterk opplevelse.

– Jeg trodde ikke at jeg skulle bli så berørt som jeg er. Alle som er her og sier navnet hans og roper «uten rettferdighet, ingen fred». Det vil jeg alltid huske, sier hun.

– Kan få en superspreder-situasjon

At flere hundre demonstranter har samlet seg i Oslo, Kristiansand og andre steder i Norge i kveld, er brudd på smittevernreglene. Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Regelen er at kun 50 personer kan være samlet på et sted.

– Vi er opptatt av å følge smittevernforskriftene sånn som de er, og da er det per i dag 50 som er grensen ved alle arrangementer og en meters avstand. Selv om det er lite smitte i samfunnet vårt, så er det en del som smitter, og mye mer i Oslo enn i resten av landet akkurat nå.

– Samler man mye folk på ett sted, så er sannsynligheten for at en av dem kanskje er syk, uten at vedkommende selv vet det, ikke neglisjerbar. Da kan vi få en superspreder-situasjon, hvor man er tett på hverandre, og en person smitter veldig mange. Da har vi plutselig et lite utbrudd i Oslo, og det ønsker vi å unngå, sier Nakstad til NRK.

– Er det et arrangement, så må man forholde seg til reglene, påpeker Nakstad.

Han sier det er viktig at personer testes om de får noen symptomer i dagene som kommer.

Kilde – Demonstrasjoner flere steder – tusenvis samlet i Oslo NRK