Sveits innførte burka-forbud – Et flertall av sveitserne sa ja til å forby burka og nikab
Et flertall av sveitserne sa sist søndag ja til å forby all tildekking av ansikt. Forbudet gjelder burka, nikab og balaklava.
Forslaget om å forby nikab kom fra Sveitsisk Folkeparti (SVP) som er et høyre konservativt parti. I en folkeavstemning på søndag stemte 51,2 prosent av sveitserne for. Det var 48,8 prosent som stemte mot forslaget. Sveits har et system med direktedemokrati, der mye blir avgjort av folkeavstemninger.
Det er langt fra uvanlig at politiske beslutninger i Sveits legges i folkets hender.
I fjor alene fant fem folkeavstemninger sted på én dag. Det står i skarp kontrast til Norge. Her har det ikke blitt avholdt siden 1994.
«Stopp ekstremisme»
Søndagens avstemning har derimot skapt ramaskrik.
– I Sveits har vi en tradisjon for å vise ansiktet, sa leder for valgkomiteen og medlem av SVP Walter Wobmann, før avstemningen til nyhetsbyrået Reuters.
I debatter i forkant fikk forslaget kallenavnet «Burka-forbudet». Til tross for at loven ikke nevner de muslimske plaggene.
Det henger sammen med retorikken fra partiet som la forbudet på bordet. Prosessen ble ledet av Sveitsisk Folkeparti (SVP).
Slagord som «stopp ekstremisme» er blitt brukt i arbeidet.
Walter Wobmann, medlem av SVP, kom med flere retoriske uttalelser i forkant av avstemningen:
– I Sveits er tradisjonen at du viser ansiktet ditt. Det er et tegn på vår grunnleggende frihet.
Wobmann har sagt seg enig i at det dreier seg om symbol-politikk, men at nikaben er «et symbol på antidemokratiske verdier, som ikke har et hjem i Sveits».
Han beskriver tildekking av ansiktet som «et symbol for det ekstreme, politiske islam som er blitt stadig mer tydelig i Europa og som ikke har noen plass i Sveits». Det melder Reuters.
Det er ikke første gang at Sveits innfører et forbud mot muslimske interesser.
I 2009 vakte et nasjonalt forbud mot minareter internasjonal oppsikt. Den gangen var det også SVP som fikk gjennomslag og satte en stopper for all bygging av nye minareter. Forbudet kom på plass i 2009. Tårnene er del av moskeer og brukes for å kalle muslimer til bønn.
Muslimer vil ta resultatet til retten
Sveits har en befolkning på 8,6 millioner. Cirka 400.000 av dem er muslimer. De fleste har røtter fra Tyrkia, Bosnia og Kosovo, skriver BBC.
Diskriminerende, mener Amnesty.
– Å forby ansiktsslør kan på ingen måter ansees som en frigjøring av kvinner. I stedet er det en farlig politikk som bryter kvinners rettigheter, inkludert ytringsfrihet og religion.
Det sa Cyrielle Huegenot, leder av kvinners rettigheter i Amnesty International Switzerland, i forkant av søndagens avstemning.
– Om vi virkelig vil respektere kvinners rettigheter, må vi la dem velge hva de skal gå med selv.
Mange av motstanderne mener at forbudet er unødvendig. De mener det ikke burde være nødvendig med et forbud, fordi «nærmest ingen» bruker burka eller nikab i Sveits.
Islamic Central Council of Switzerland (ICCS) sier i en uttalelse at de vil ta resultatet av folkeavstemningen til retten.
Sveits er langt fra det første landet som innfører helt eller delvis forbud mot burka og nikab. Østerrike, Belgia, Bulgaria, Danmark og Frankrike har allerede gjort det.
I Norge har det siden 2018 bare vært forbudt å dekke til ansiktet i undervisningssituasjoner, for lærere og for elever.
Imens har islamiseringen av Norge pågått lenge, og det ser ut til bare å fortsette videre i årene som kommer.
Kilde – Reuters