Syriske asylsøkere fra Hellas ankommer Norge i dag:–Viktig å få alle 50 til Tromsø mener ordfører

Foto fra Human Rights Service (HRS)

Onsdag kommer 33 av de i alt 50 syriske asylsøkerne som er plukket ut til å bli hentet til Norge fra Hellas.

Regjeringen besluttet i september å hente 50 asylsøkere fra Hellas, såkalt relokalisering. Avgjørelsen fra regjeringen ble gjort kjent like etter at Moria-leiren brant i fjor. Alle 50 skal få behandlet sine asylsøknader i Norge.

Asylsøkerne fra Syria skal i første omgang settes i karantene på Utlendingsdirektoratets ankomstsenter i Råde i Østfold.

De siste 17 kommer senere. Ifølge VG er de forsinket av sykdom.

Regjeringen har stilt krav om at de som får komme, er sårbare syriske familier med barn som med stor sannsynlighet kvalifiserer for oppholdstillatelse.

Politiets utlendingsenhet (PU) har tidligere opplyst at det er snakk om i alt ti familier. UDI har sagt at målet er at de fleste skal få avgjort asylsøknaden sin innen tre uker etter at de har kommet til Norge.

De 50 syriske asylsøkerne som Norge nå henter fra Hellas, vil regnes inn på den norske kvoten på 3.000 flyktninger årlig.

«50 er ikke nok»

Etter at det i september i fjor ble kjent at Norge påtok seg oppdraget med å hente migranter fra Hellas. Så gikk en rekke kommuner ut og varslet i media at de var klare til å ta imot flere hundre asylsøkere fra den brannherjede Moria-leiren i Hellas.

Det politisk korrekte spillet var så til de grader i full sving, politikere rundt om i landet konkurrerte om hvem av de som hadde mest «godhet».

Tromsø-ordføreren mener kommunen både har økonomi og ressurser til å ta imot 50 asylsøkere

Totalt vil Norge hente 50 asylsøkere fra Hellas. Men også med sannsynlige og eventuelle familiegjenforeninger i ettertid, vil nok tallene øke markant.

Oslo, Bergen og Trondheim slengte seg også på oppropet om mer innvandring, de hadde allerede sagt seg villige til å ta imot et tilsvarende antall, i følge NRK.

– Vi har kjemperessurser i Norge, og der er det en humanitær krise. Da er det smålig å bare skulle ta imot bare 50 personer inn til landet. Vi er nødt til å ta imot flere, og Tromsø er klar til å ta imot 50 alene, sa ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap). i fjor.

– Har ressursene som trengs

Tromsø-ordføreren mener kommunen både har økonomi og ressurser til å ta imot minst 50 asylsøkere.

– Det økonomiske spørsmålet finner vi ut av. Det er det minst viktige på dette tidspunktet. Nå er det først og fremst viktig å få de 50 til Tromsø, sier han og legger til;

– Det skal ikke stå på oss. Nå er det viktige at regjeringen får fattet det riktige tallet, så skal vi være beredt når det kommer flyktninger til Tromsø, både barn og voksne. Det er ingen skam å snu, og det håper jeg regjeringa kommer til å gjøre i dette tilfellet, fortalte han til NRK.

– Er det også et personlig engasjement i dette?

– Ja, i høyeste grad. Dette er alvorlig. Moria-leiren er den største flyktningleiren i Europa, og da er det klart at vi med de ressursene vi har i Norge må ta vår rettmessige andel av det, mener han.

– Regjeringa gjør ikke nok

Også ordfører i Lillehammer, Ingunn Trosholmen (Ap), sier at de kan ta imot asylsøkere fra Moria-leiren. Hun anslår at de kan hjelpe rundt 20 personer.

– Lillehammer har bygd opp kompetanse og vi har kapasitet. Vi har hatt veldig få asylsøkere de siste to årene, så vi kan ta imot flere.

Trosholmen mener det er vanskelig å si hvor mange Norge burde ta imot, men at regjeringa gjør altfor lite om de bare er villige til å hjelpe 50 av asylsøkerne.

– Vi sier høyt og tydelig fra om at vi ikke syns antallet er høyt nok. Det har flere andre kommuner sagt også og vi står samla om at vi må gjøre mer, sier Lillehammer-ordføreren.

Stange kommune meldte seg også på, og sa de kan huse mellom 20 og 25 av flyktningene. Ordfører, Nils Amund Røhne sier de heller ikke har fått så mange flyktninger de siste årene og at de har god kapasitet.

– 50 er et stusslig lavt tall. Vi bør reagere og jeg syns det er et godt tegn at flere ordførere gjør det.

Les mer her – Kommuner vil ta imot asylsøkere fra Moria-leiren: – Vi er nødt til å ta imot flere NRK

Kilde – Onsdag kommer 33 av de i alt 50 syriske asylsøkerne som er plukket ut til å bli hentet til Norge fra Hellas. NTB