Venstre sier nå ja til norsk EU-medlemskap – Mener medlemskapet må avgjøres etter folkeavstemning

Venstres prinsipprogramkomité anbefaler at partiet sier ja til norsk EU-medlemskap.

Innstillingen til prinsipprogrammet legges fram neste uke, men programkomiteens leder, statsråd Iselin Nybø, bekrefter overfor Aftenposten komitéens EU-ja.

Et flertall i Venstres prinsipprogramkomité, seks mot fire, støtter følgende avgjørende formulering:

«Venstre mener at EØS-avtalen har tjent Norge godt, men ønsker på sikt å delta i de demokratiske institusjonene i EU gjennom et EU-medlemskap, det lages gode løsninger for fiskeri og landbruk og tas en separat vurdering av eventuell inntreden i eurosonen. Medlemskapet må avgjøres etter folkeavstemning og Venstres folkevalgte skal respektere resultatet».

EU-medlemskap har flere ganger vært et konfliktpunkt på Venstres landsmøter. I 2009 ble det hevdet at trusler og press mot ja-delegater førte til et knapt nei-flertall.

Jan Tore Sanner og Iselin Nybø ved en tidligere anledning

Høyre er også klare for EU-medlemskap

Norge skal inn i EU, mener Jan Tore Sanner. EØS-motstanden i Norge bekymrer Høyre-nestlederen.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner innledet Høyres landsmøte tilbake i 2019 om Høyres prinsipp-program på Gardermoen.

I talen sin advarte han om den økende EØS-motstanden, men slo samtidig fast at fullt EU-medlemskap er partiets mål på sikt. Slik utdyper han det overfor FriFagbevegelse:

– I dag står ikke spørsmålet om norsk EU-medlemskap på den politiske dagsordenen. Men på lang sikt mener jeg at Norge skal kreve plass og være fullverdig medlem av EU, sier Jan Tore Sanner.

Venstresiden med Rødt og SV i spissen og deler av fagbevegelsen gjør opprør mot EØS-avtalen, og på den andre siden er det økende EØS-motstand også hos regjeringspartner Fremskrittspartiet.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier Norge trenger nye innvandrings-innstramminger og at EØS-avtalen bør reforhandles.

Kilder- Tv2.no og Frifagbevegelse.no