FN smisker etter mer penger: Vi trenger Norge-ene i verden mer enn noen gang, sier FN

Foto fra Jonas Gahr Støre sin Facebook side.

FN smisker etter mer penger fra Norge

FN-sjefer advarer rike land som Norge mot budsjettkutt til FN-systemet og bistand. “I verste fall kan flere dø”, understeker UNDP-topp Achim Steiner. FN-sambandets leder sier seg enig, dager før Norges statsbudsjett blir annonsert.

Det kan få store konsekvenser hvis det kuttes i FN-støtten og bistanden, mener Achim Steiner, administrator av FNs utviklingsfond.

Catharina Bu, FN-sambandets nye generalsekretær er bekymret for hva som kommer i statsbudsjettet 6. oktober.

— Norge har, som land, et enormt ansvar. Vi vet at norsk støtte til FN og mange land rundt i verden er kritisk. Vår støtte kan, som Achim Steiner sier, også bety forskjellen på liv og død, sier Bu.

Les også – Støre: Gjennom en hektisk uke i New York har jeg fremmet havvind og globale løsninger på klimakrisen

Norge: Husk hva vi får igjen

Han kom også med en viktig oppfordring for Norge. Steiner ber Norge huske på hva landet får igjen av innflytelse, anseelse og stabilitet ved å være en stor støttespiller.

Han uttalte seg sterkt da regjeringen foreslo å kutte hele kjernestøtten til UNDP og også kutte støtten til andre FN-programmer tidligere i år. Steiner ber Norge huske på hva landet får igjen av innflytelse, anseelse og stabilitet ved å være en stor støttespiller. Han er også enig i uttalelsen til Guterres: Rike landene må bidra mer for å løse de mange krisene.

— Norge er i en særlig merkelig situasjon i år. De tjener enormt på økningen i energiprisene rundt om i verden. BNP vokser utenfor hva som normalt ville ha vært mytologisk, sier han.

Norge, mener han, har mer enn nok penger. – Det blir ikke lett å forstå for andre land, som sliter med å betale lærerne sine, som stenger sykehus eller ikke kan importere medisiner eller har penger til mat, sier Steiner. Selv om føringen kommer fra er innenrikspolitiske og komplekse spørsmål, vil bli dårlig mottatt i verden hvis Norge kommer med nye kutt.

Han frykter at andre land vil bruke Norge som eksempel. Hvis landet kutter eller ikke øker pengebruken, vil de gjøre det samme.

UNDPs levekårsrapport, Human Development Report, lansert tidligere i september, viser at de fleste land går i feil retning mot utvikling.

— Hvis stjernen begynner å gå baklengs eller vende oppmerksomheten vekk, kommer det til å ha en effekt, understreket Steiner.

UNDP-sjefen mener at det er i alle lands interesse å finne løsninger. Flere år med fremskritt er hvisket bort. For å ta igjen det, trengs et krafttak de rike landene må finansiere.

Kilde – Vi trenger Norge-ene i verden mer enn noen gang, sier FN FN-Sambandet