Svensk søskenpar mobbet på skolen fordi de er svenske: –”Vanskelig å være minoritet”

Johan om skolen: "Jobbigt att alltid vara i minoritet"

Tiden på den videregående skolen i Upplands Väsby i Sverige ble et mareritt for søsknene Johan og Lovisa. Som svensker passet de ikke inn og ble stadig påminnet om det, sier de i et intervju med avisen Stockholm Direkt.

Svensk, studiemotivert og middelklasse var egenskaper som ikke ble verdsatt på skolen ved Väsby sentrum.

Hver uke var det: “Hahaha, Svennebanan! Jævla nerd! ”. Det var nok å stille et interessert spørsmål i leksjonen eller å google noe akademisk. Da var det alle imot en, bare fordi jeg var svensk, sier Johan, nå 18 år.

Lærte å “leve med dritten”

Jeg vet at folk som flytter hit fra andre land kan ha det veldig tungt, det får vi jo lære. Men rettferdiggjør det å uttrykke seg slik? Nei, det syns jeg ikke, sier han.

Den ett år yngre søsteren Lovisa har den samme opplevelsen og sier at hun får en klump i magen hver gang hun møter på jentegjenger i området.

Du kan ikke dra alle over en kam. Men det føles som om de ser ned på oss som er hvite middelklasse-svensker og mener vi må bli trykket ned. Kanskje ville de straffe oss for “rasismen” i det svenske samfunnet, sier hun.

Søsknene har siden startet på høyskoler i Stockholm, på Kungsholmen og Östermalm, men har også funnet det vanskelig å få innpass der. Da de ikke kommer fra den indre bydelen, så betraktes de som “bønder”.


– Vi må stå opp mot all slags krenking. Men å presse det til et spørsmål om etnisitet er veldig farlig, da blir man et verktøy for antidemokratiske krefter.

Hanna Thunholm Andersson tok over som rektor ved Väsbyskolan for tre år siden, mot slutten av søsknene Johan og Lovisas skolegang.

Det gjør meg veldig trist å høre at disse studentene har hatt det så dårlig. Ingen barn skal måtte oppleve slikt. Hvis du blir kalt “svenne” eller “blatte” er det like ille, ingen av ordene skal forekomme, sier hun.

Videre så nekter rektor for at det kanskje ikke blir noen konsekvenser for de som mobber svensker, samtidig som det er nulltoleranse for annen rasisme.

Rektor Hanna Thunholm Andersson, mener det er en fare ved å sette opp motsetningene til de etniske vi-og-dem termer: – Da løper vi feil retning og blir til et verktøy for de antidemokratiske kreftene, sier hun om mobbingen av det svenske søskenparet.

Kilde- Stockholm Direkt